Taloushallinto – pakollinen paha vai jotain enemmän?

Tilitoimisto­palvelut

Aihe: Yleinen

Julkaistu: 18.10.2021

Edelleenkin usein ajatellaan taloushallinnon olevan pelkkä pakollinen paha, joka täytyy järjestää, jotta lakisääteiset velvollisuudet saadaan hoidettua. Tokin näinkin, mutta tosiasiassa taloushallinnon arvo on kuitenkin ihan toisaalla.

Taloushallinnon tuottamien lukujen pohjalta pitäisi pystyä tekemään päätöksiä ja ennustamaan tulevaa.  Ohjata yritystä tai yhdistystä eteenpäin. Laadukkaasti tuotetuilla taloushallintopalveluilla on arvoa päätöksenteossa sekä lyhyen että pitkän tähtäimen suunnittelussa.  Näissä poikkeusoloissa, joita olemme joutuneet jo yli vuoden elämään, tämä tarve on entisestään korostunut.

Mielestämme on tärkeää, että taloushallinnon toteuttajalla on riittävä määrä osaamista. Tänä päivänä kuka tahansa voi ajatella osaavansa hoitaa kirjanpitoa – etenkin, kun taloushallintojärjestelmät ovat kaikkien helposti saatavilla ja järjestelmätalojen viestintäkin ohjaa ajatuksia siihen suuntaan. Tosiasia on kuitenkin, että edelleen laadukkaan ja luotettavan taloushallinnon toteuttamiseen tarvitaan riittävä määrä ammattitaitoa. Heikosti hoidettu taloushallinto ja sen pohjalta saatu informaatio voi tulla kalliiksi ja aiheuttaa ongelmia.

Sähköinen taloushallinto ja järjestelmien tehokas käyttö edesauttavat oikean tiedon saamista nopeammin ja ne antavat enemmän mahdollisuuksia johtamiseen, hallitustyöskentelyyn sekä reagoimiseen. Sähköinen taloushallinto antaa myös enemmän mahdollisuuksia työnjaosta sopimiseen ja helpottaa päivittäisten rutiinien kanssa. Taloudellisen tilanteen tarkastelua tulisi tehdä säännöllisesti koko ajan, ei pelkästään tilinpäätösten pohjalta. Tämä mahdollistuu huomattavasti paremmin sähköisessä taloushallinnossa kuin perinteisessä paperisessa kirjanpidossa.

Yrityksen taloushallintoa järjestettäessä on luonnollisestikin syytä huomioida myös toimialakohtaisia erityispiirteitä; esimerkiksi rakentaa toimintaa tukevia seurantakohteita, miettiä budjetointiratkaisuja sekä tehostaa raportointia, mahdollisesti integroida ERP- tai muita järjestelmiä taloushallintojärjestelmiin jne. Näissä kaikissa, ja monissa muissa asioissa asiantunteva tilitoimistokumppani voi olla apunasi. Niin rakentamalla toimivia tapoja taloushallinnon järjestämiseksi kuin lukujen ja raporttien tulkitsemisessakin.  Vaikka et itse tunnistaisi kaikkia tarpeitasi, me autamme.

Me täällä Karppisella olemme asiakkaitamme varten ja haluamme auttaa kaikissa taloudenpitoon liittyvissä asioissa niin nykyisiä kuin tulevia asiakkaitamme – olethan yhteydessä!

 

Lupaamme:

  • kuunnella tarpeitasi ja toiveitasi
  • löytää ratkaisuja ja olla käytettävissäsi
  • olla luottamuksesi arvoisia taloushallinnon ammattilaisia

Lisää blogista

efekto 2023

Asiakas- ja sidosryhmälehtemme efekto on jälleen julkaistu. Lehti on postitettu asiakkaillemme ja se on noudettavissa myös toimipisteistämme. Voit myös lukea lehden sähköisessä muodossa tämän linkin kautta.

13.1.2023

Harjoittelijana tilitoimistossa

Työharjoittelupaikan löytymistä alettiin miettimään jo taloushallinnon opintojen alkuvaiheessa. Tiedettiin kouluttajien kertomasta, että taloushallinnon työharjoittelupaikoista oli kova kilpailu. Hakemassa oli useiden oppilaitosten opiskelijat. Tilitoimistojen nettisivuja koluttiin kuumeisesti arvioiden, missä nykyaikaiseen imagoon ja teknologiaan olisi panostettu, ja missä siis alan osaamista pääsisi tehokkaimmin kehittämään tulevaa työuraa silmällä pitäen.  Kilpailussa parhaasta harjoittelupaikasta konstit olivat monet. En uskaltanut mainita […]

24.11.2022

Tilinpäättäjän muistilista

Useimmille yrityksille vuoden vaihde tarkoittaa myös tilikauden vaihtumista. Jotta tilinpäätöksen laatiminen sujuisi mahdollisimman vaivattomasti, siihen tulisi valmistautua. Tilinpäätöksen laatiminen on parhaimmillaan yhteistyötä asiakkaan ja kirjanpitäjän välillä. Usein on hyvä sopia työnjaosta, aikatauluista ja materiaalien toimittamistavoista hyvissä ajoin.  Mitä paremmin ennakoit, sitä sujuvammin tilinpäätös valmistuu.   Tilinpäätöksissä on luonnollisestikin huomioitava mm. yhtiömuodon tuomat vaatimukset ja yrityskohtaiset […]

14.1.2022